Tanke – Känsla – Handling
Vi lever i en ständig växelverkan mellan tankar, känslor och handlingar. Några av oss är nästan alltid ”uppe i huvudet” och tänker hela tiden. Medan andra nästan alltid känner först och mest – och sedan funderar. Och sedan har vi de som först går till handling. De gör saker. Ibland hinner de tänka på vad de ska göra men i vissa fall sker det nästan samtidigt.
Känner du igen dig? Har du en preferens i någon av de tre; Tanke – Känsla – Handling?
Vi har alla nytta av att kunna röra oss smidigt mellan de tre ytterligheterna. Vissa behöver träna mycket på det. För andra är det lite lättare. Börja med att bli nyfiken på hur du brukar göra och se vad som händer om du aktivt förflyttar dig. Om du till exempel tänker mycket och ofta så kan du aktivt fråga dig själv vad du känner. Och stanna en stund i känslan. Känns det svårt? Bra – då har du kommit en bit på vägen.
Och om du fastnar i känslan så bli nyfiken på vilka tankar som är kopplade till känslan. Och vad du skulle kunna göra som gör att du känner mer, eller mindre, eller annorlunda beroende på vad du önskar?
Mindset
Låt oss fokusera lite på tankarna eftersom många av oss upplever att de styr en hel del. Vi pratar ju allt oftare om det vi på engelska kallar Mindset. Tankesätt eller tankemönster. Eller det som du ägnar dina tankar åt. What is your mind set on?
Moderns hjärnforskning visar att ju mer vi tänker en tanke desto lättare blir det att den dyker upp igen. Vi bygger mentala motorvägar där tankarna rusar på i hög fart. Och ju oftare vi tänker samma tanke desto sannare blir den och desto svårare blir det att svänga av från huvudvägen och ta en ny outforskad småväg.
Din hjärna tror att det du tänker är sant oavsett om det hjälper eller stjälper dig. Oavsett om det är positiva eller negativa tankar. Om dina tankar tänker att du kan, eller om de tänker att du inte kan. Så är det dags att bara tänka positiva tankar?
Growth Mindset
Det är nog varken möjligt eller önskvärt att bara tänka positiva och glada tankar. Men det kan finnas anledning att arbeta gentemot ett Growth Mindset som hjälper dig att göra dig hjärna nyfiknare, gladare och mer redo att ta sig an utmaningar.
Professor Carol Dweck myntade uttrycket Growth Mindset. Kika gärna på den här lilla filmen som både inspirerar och informerar. https://www.youtube.com/watch?v=KUWn_TJTrnU
Små barn ger inte upp utan de lär sig gå fast de trillar hela tiden i början. Det finns dock vuxna som redan efter ett försök säger att det här kan jag inte och eftersom jag misslyckades just nu så är det också bevisat. Vad hände med vårt sätt att tänka på vägen från barn till vuxen? När började vi tro att nya färdigheter inte kräver ansträngning?
Ledarcoachning med en vän eller med en professionell ledarskapscoach
Var nyfiken på dig själv och dina tankar, känslor och handlingar. Oavsett i vilken ålder du är, eller vilken erfarenhet du har, så kan du lära dig nya saker. Om du vill. Och om du tar dig den tid och den ansträngning som krävs.
Prata också med andra om dina tankar, känslor och göranden. Reflektera tillsammans. Träna dig i att gå från den ena till den andra och se vart det leder dig. Skaffa dig själv nya perspektiv och tro att du kan. Du kommer att ha roligare och få lite mer glitter i ögonen. Det är du värd!