BUSINESS COACHING - LEDARSKAP - FÖRSÄLJNING - HÅLLBARHET
Ledarskapscoaching ger kunskap i att delegera

Ledare i ledarskapscoaching pratar om…

Sagt av ledare under 15 år av ledarskapscoaching (del 2 av 10)

Här får du veta vad som sagts under 15 år av ledarskapscoaching+ några tips! Ledarskapscoaching klargör, utmanar, ger perspektiv och energi.

”jag hinner inte med mitt eget jobb”

Upplevelsen att inte hinna med sitt eget jobb är mer vanlig än ovanlig. Det är ofta det lite mer långsiktiga, det strategiska som får stryka på foten för det som är akut just nu. Uppgifter som är bråttom och som kanske till och med har en deadline.

Genom åren har jag träffat många ledare som känner så här. Och även om man då jobbar på hela tiden (och gör ”sitt eget jobb” på kvällen!!!) så känner man sig otillräcklig. Det är också lätt att få en känsla av att man faktiskt inte ”sköter” sitt jobb. Och bli osäker på vad andra tycker om det. Företaget, chefen eller medarbetarna. Är det jag som är dålig? Borde jag klara det här?

För att ge dig en möjlighet att minska den här känslan OCH till och med komma så långt att du säger ”jag hinner med det jag tycker är viktigt, och jag tycker att det går bra”, så kan vi börja med att bryta ner ”jag hinner inte med mitt eget jobb” i två delar.

  1. Vad är ”ditt jobb” som ledare och chef? Vad är viktigast?
  2. Vad är det som du inte tycker att du hinner – och vad gör du istället?

Vad är ”ditt jobb”?

I vissa typer av organisationer, främst de av konsultkaraktär, har chefen fått som en del av sitt jobb att vara chef och ledare, samtidigt som det förväntas att man ska leverera till kund i projekt. Det blir ofta svårt att hinna med ledarskapet, när projektet och kunden kommer först, och samtidigt så finns det ju ett ansvar att finnas till för andra. Vissa har dåligt samvete för att de inte riktigt hinner med sina medarbetare och för att det strategiska hela tiden skjuts upp. Man fortsätter jobba på och försöker delegera och varje gång någon slutar så trillar man tillbaka i att vara “i” projekt.

I vanliga linjeorganisationer är det ofta så att medarbetarna finns nära och har många frågor och ber om råd och dåd och hjälp. Och du som ledare har nästan alltid mycket god kunskap och hjälper gärna till. Det finns ofta också en stor omtanke om medarbetarna och en rädsla att de ska få för mycket att göra, så chefen hoppar in och gör. Och till skillnad från i konsultexemplet ovan där man ju inte kan ringa medarbetarna på kvällarna så går det alldeles utmärkt att använda kvällstimmarna, till att göra det där sista som inte hanns med. Jobbet tar aldrig slut. och det där roliga, strategiska, där du får lyfta blicken, dit kommer du nästan aldrig.

Vad är det egentligen som du inte hinner – och vad gör du istället?

När man ser över arbetsuppgifter så ägnas ofta den mesta tiden åt sådant som är viktig och bråttom. Vissa kallar det att släcka bränder, andra bara gör. Effektuerar – sak efter sak. Men att finnas till för andra är svårt att skriva på en att-göra-lista och ännu svårare att bocka av. Strategiska frågor är ofta viktiga och inte bråttom (men det kommer de att bli om du inte gör något…). Många som tackar ja till ett jobb som chef och ledare vill ägna sig mer åt det strategiska. Men de kommer inte dit. De fastnar i vardagen…i bråttom/viktigt.

Tips från ledarskapscoachen:

  1. Reflektera över de två frågorna och TÄNK efter, och KÄNN efter, vad som är relevant och viktigt.
  2. Sätt igång och gör det som du saknar eller inte hinner. Men bara om det är så att du har kommit fram till att det är VIKTIGT på riktigt, och att du vill göra det. Du måste gå till handling. Riskera att något trillar mellan de berömda stolarna. Börja göra. Du kan inte spara ihop tid – den kommer att fyllas av dig, eller andra. Just do i!

Vill du ha en enkel matris för att värdera din arbetsuppgifter? Hör av dig så mejlar jag över eller så tar vi en digital fika.

OM den här serien……

om vad det pratas om under ledarskapscoaching är menad som inspiration och aningen lite vägledning. Inget samtal är likt det andra och även om problemen ofta är desamma för flera ledare och chefer så är lösningarna väldigt olika. Det beror på både situationen och individen.

Texten på Linked-In är ofta kortad – hela finns på min blogg på min hemsida.

Tips från coachen är egentligen inte tillåtet eftersom man i ren coaching låter coacheen hitta sina egna svar. Men i den här serien får du ändå ett och annat tips utifrån 15 år ledarskapscoaching.

Som coach är min uppgift att ställa de frågor som just den personen behöver för att gå i den riktning som just hon eller han vill. Så vill du ha nytta av serien? Prova att se hur frågeställningarna landar i din verklighet!

Och… hör gärna av dig för en digital fika om du har frågor eller synpunkter! / Hanna

Missa inte erbjudanden och blogginlägg

Prova på coaching!

Ett första möte med information + 20 min coaching
Vi använder cookies för att kunna ge en optimerad upplevelse av vår hemsida.